Kittenbeleid

Voorwoord

We nodigen u graag uit om ons kittenbeleid grondig na te lezen alvorens interesse te tonen in één van onze kittens. U vindt hier wat meer informatie terug omtrent het reserveren/kopen van een kitten en over wat wij belangrijk vinden wat betreft de nieuwe thuis van onze kittens.

Zoals de meeste cattery’s werken wij met een verkoopscontract. Het contract biedt u als koper o.a. de garantie dat u een raszuivere en gezonde Brits korthaar aankoopt, voorzien van een Europees paspoort en stamboom, helemaal in orde met alle vaccins, ontworming, enzovoort. Het geeft ons als verkoper ook de zekerheid dat onze kittens in een gouden mandje terecht komen.

Wat kost een Britje?

Allereerst willen we benadrukken dat het kostenplaatje van een huisdier niet stopt bij de “aankoopprijs” van het dier. Want daar start het uiteraard nog maar mee… regelmatige dierenartsbezoekjes, speeltjes, mandjes, vaccinaties, ontworming, ontvlooien, kwaliteitsvoer, kattenbakvulling, krabpaal, eventueel wel schade aan uw lederen sofa, … . Denk dus heel goed na vooraleer u overgaat tot de aanschaf van een Brits korthaar en maak deze beslissing nooit impulsief.

Kostprijs

Een raskat kost behoorlijk wat. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, ligt dit niet louter aan het feit dat veel Brits kortharen een stamboom bezitten. Een stamboomcertificaat kost de fokker immers maar tussen de € 10 en € 20. (Een stamboom ontstaat uiteraard niet zomaar, maar dat is nog een ander verhaal.)

Waarom betaalt u dan wél zoveel voor een raskat?

Zoals alle verantwoorde fokkers, zetten ook wij heel hard in op de gezondheid van onze dieren,  zo worden ze jaarlijks gecontroleerd op HCM, FIV, Felv en PKD (dit laatste éénmalig via echo onderzoek). We opteren uiteraard ook voor hoogwaardig kwaliteitsvoer, voer uit de Aldi kan je natuurlijk niet vergelijken met de A-merken, ook niet in prijs. We kiezen ook voor milieuvriendelijk en biologisch afbreekbare kattenbakvulling (ook met ‘t bijhorende prijskaartje).

Dierenartskosten lopen heel hoog op, zo zijn er de verplichte controlebezoeken (opgelegd door FOD Dierenwelzijn) aan onze cattery, sterilisatie/castratie van onze kittens, de jaarlijkse gezondheidstesten via echo- en bloedonderzoek, huisbezoeken na de bevalling en meerdere keren tijdens een nestje, vaststelling en opvolging van de zwangerschap via echo, meerdere vaccinaties (incl. de recent verplichte voor Felv), ontworming, alle kittens worden ook verplicht gechipt, de verplichte vaccins en onderzoeken van de moederpoes net voor de dekking, …

Jammergenoeg loopt het ook niet altijd zoals gepland en moeten we onze dierenarts midden in de nacht opbellen bij problemen. Soms kan het ook gebeuren dat er een (spoed) keizersnede moet plaatsvinden of dat er moeilijkheden ontstaan en we extra medische opvolging nodig hebben. De optelsom van al deze kosten lopen zoals u begrijpt vaak hoog op.

De vele benodigdheden en investeringen voor onze cattery zijn helaas ook niet gratis: een kittenren, werpkist, extra kattenbakken, krabpalen, medisch materiaal, kittenmelk, kittenflesjes, kittenkorrels, speeltjes, aanvraag stambomen, lidgeld kattenvereniging, … Dan is er ook nog het dekgeld voor de kater uiteraard, en ga zo maar door… Het gebrek aan slaap en de vele uren tijd en liefde die wij besteden aan onze nestjes rekenen we uiteraard niet aan.

Mailtjes die wij ontvangen met enkel “Wat is de prijs?” worden niet beantwoord, wij verkopen immers geen product, maar levende wezentjes die voor ons veel betekenen. Indien u oprecht interesse heeft in één van onze kittens vragen we u eerst om een korte voorstelling van uzelf en uw gezin door te geven. We vinden het immers belangrijk om elkaar vooraf wat beter te leren kennen, uiteraard is de prijs ook een belangrijk gegeven die we u graag meedelen en verduidelijken bij oprechte interesse.

Eventueel kunt u zich vrijblijvend plaatsen op de wachtlijst via ons contactformulier. Wanneer wij een nestje kittens verwachten dan wordt u hiervan als eerste op de hoogte gebracht en bent u uiteraard nog vrij om te beslissen of u één van onze kittens wenst.

Kitten bezoeken

Tijdens de eerste weken is een kitten heel kwetsbaar en vatbaar voor ziektes van buitenaf, we willen hierin dan ook geen risico’s nemen en ontvangen pas vanaf 5 weken kittenbezoek. Zo heeft de moederpoes ook voldoende rust om haar kleintjes te verzorgen.

Tijdens deze eerste 5 weken is het echter wel reeds mogelijk om een optie te nemen (volledig vrijblijvend) op één van onze kittens. Hiervoor stuurt u ons best een mailtje, mensen die reeds op de wachtlijst stonden krijgen wel eerst de kans om een optie te nemen op een kitten.

Wij posten dagelijks foto’s en filmpjes van onze kittens op de facebookpagina, zo kunt u constant meevolgen hoe het gaat met de kittens en ‘t kersverse mamatje.

LET OP = Bij kittenbezoek vragen wij met aandrang om GEEN andere cattery’s te bezoeken op dezelfde dag. U kan immers, zonder het zelf te weten, op deze manier een virus of ziekte binnenbrengen met alle gevolgen van dien voor onze kwetsbare kittens.

We opteren dan ook steeds voor een bezoekje in de voormiddag en durven echt rekenen op jullie eerlijkheid hierin.

Kitten reserveren

Vanaf de leeftijd van 5 weken bent u welkom om een bezoekje te brengen. Bent u overtuigd na het zien en knuffelen van één van onze kittens dan is het mogelijk om een kitten te reserveren.

Bij het reserveren van een kitten, vragen we u om een voorschot. Hiervan wordt een bewijsje opgemaakt en door beide partijen ondertekend. U krijgt hiervan één exemplaar mee naar huis. Zo bent u als koper zeker van de reservatie van het kitten.

Bij het ophalen van uw kitten aan 13 weken wordt door beide partijen het verkoopscontract ondertekend. In dit contract geeft onze dierenarts ook haar goedkeuring omtrent de gezondheid van ‘t kitten. Dit contract wordt in twee exemplaren opgemaakt, ééntje voor elke partij. Bij de overdracht van het kitten wordt ook het resterende bedrag betaald. U krijgt dan ook het garantiecertificaat mee, opgelegd vanuit FOD Dierenwelzijn. Jullie brits bolletje krijgt bij het afhalen ook een kittenpakket en enkele geschenkjes mee naar huis.

Wij behouden ons steeds het recht om een gereserveerd kitten te annuleren, indien wij van mening zijn dat dit in het belang van ‘t kitten is. Wij willen immers het allerbeste voor onze britjes. Een brits korthaartje dat bijvoorbeeld enkel buitenshuis mag leven, zullen wij niet meegeven aan desbetreffende toekomstige eigenaars. (Wat wij precies verwachten van u als toekomstige eigenaars leest u hieronder.)

Een annulatie komt natuurlijk slechts in zeldzame gevallen voor. Bij annulatie door ons, ontvangt u het betaalde voorschot terug. Indien u zelf afziet van uw kitten, dan verliest u echter wel het door u betaalde voorschot.

Na het reserveren van uw kitten, houden wij u op de hoogte via onze facebookpagina, wij staan ook steeds paraat om al uw vragen te beantwoorden, graag zelfs! Tussendoor bent u steeds welkom om af en toe nog ‘s op bezoek te komen bij uw kitten (na een seintje vooraf).

Wat verwachten wij van u?

Het belangrijkste is uw tijd, geduld en veel liefde. Ook al is een britje niet altijd een schootzitter, toch vinden ze het heerlijk om geaaid te worden en aandacht te krijgen, het zijn lieve knuffelbeertjes.

We vinden het ook wel een must dat onze britjes niet vrij buitenlopen, in een afgesloten tuin of kattenren kan natuurlijk wel. Dit vooral in het belang van hun veiligheid en gezondheid. Ze zijn namelijk heel lief en sociaal waardoor ze makkelijk kunnen meegenomen worden door mensen die zo’n prachtige brit ook wel zouden willen.

Verder zijn ze het als kittens ook absoluut niet gewoon om op straat en/of in het verkeer te leven. Ook naar ziektes en overlast toe is het geen goed idee om ze zomaar te laten vrij lopen.

Uiteraard hopen we ook dat jullie onze goede zorgen verderzetten: Ze jaarlijks laten vaccineren, elke 3 maanden ontwormen, regelmatig beschermen tegen vlooien en teken, kwaliteitsvolle voeding aanbieden, vers drinkwater geven, …

Als laatste puntje horen we natuurlijk ook nog graag eens hoe ze het stellen bij jullie, dus enkele fotootjes zo nu en dan, daar maak je ons heel gelukkig mee!

Slotwoord

Het lijkt misschien allemaal een beetje streng en veel informatie, maar ons kittenbeleid dient zeker niet om u af te schrikken, integendeel. We willen enkel dat onze kittens ook bij hun nieuwe baasjes hun luxe leventje kunnen voortzetten. Omringd door lieve baasjes die hen de tijd en zorgen kunnen bieden die ze verdienen.

U bent uiteraard steeds welkom in onze cattery voor meer informatie of om eens een kijkje te komen nemen.

Deel dit bericht