Vanaf 1 oktober 2019 is het vanuit de overheid verplicht om katten bij fokkers en dierenasielen jaarlijks te vaccineren tegen deze vreselijke ziekte. Onze poezen worden elk jaar opnieuw getest of ze lijden aan deze ziekte + ook of ze lijden aan kattenaids, dit wordt getest door de dierenarts via een bloedonderzoek. Al onze katten worden hiervoor gevaccineerd, maar wat is dat nu eigenlijk, die kattenleucose?

Leucose of Leukemie bij de kat

Feline leukemie virus (FeLV) ofwel Leucose bij de kat wordt veroorzaakt door het feline leukemievirus (FeLV). Het komt wereldwijd voor maar door vaccinatie is de aanwezigheid van het virus in Europa klein. Het is, net als FIV of Aids bij katten, een zogenaamd Retro virus.

Hoe wordt een kat met leucose besmet?

Een besmette kat scheidt het feline leukemie virus via speeksel, ontlasting, neusuitvloeiing en melk uit. Katten kunnen elkaar besmetten door elkaar te likken of te bijten. Ook kan het Leucose virus in de baarmoeder overgedragen worden.  Jonge kittens zijn het meest gevoelig voor infectie met feliene leucose. Naarmate een kat ouder wordt zal hij of zij minder snel besmet worden met het virus. Als een drachtige poes wordt besmet met leucose leidt dat meestal tot abortus of wegkwijnende kittens.
Een kat kan besmet blijven met het virus of het lichaam elimineert het leukemie virus. Dit verschilt van kat tot kat. De meeste katten weten het virus te elimineren en worden immuun voor het virus. Het elimineren van het leukemie virus kan maanden duren. Als het het FeLV virus niet geëlimineerd wordt blijft het virus aanwezig in het beenmerg. Katten die het virus niet weten te elimineren krijgen meestal op latere leeftijd tumoren van het lymfeklierstelsel.

Welke symptomen heeft een kat met leukemie?

Deze zijn erg divers, de meest typische verschijnselen zijn bloedarmoede, verminderde weerstand en tumoren van het lymfeklierstelsel. Ook kunnen er infecties optreden die bij een gezonde kat weinig kans hebben zoals bijvoorbeeld Toxoplasma.

Hoe weten we of een kat besmet is met leucose?

De diagnose van het  Leukemie virus wordt meestal gesteld aan de hand van het ziektebeeld. Wij beschikken ook over een test waardoor wij door middel van bloed kunnen bepalen of uw kat is besmet met  dit virus.

Kunnen katten met leucose behandeld worden?

Chronisch geïnfecteerde katten hebben een slechte lange termijn prognose. De meeste (85%) overlijden binnen drie jaar. De behandeling bij een kat met het feline leukemie virus hangt af van het feit of het een chronische infectie is of niet. Acuut geïnfecteerde katten hoeven meestal niet behandeld te worden. Katten die chronisch geïnfecteerd met Leucose zijn geraakt hebben ondersteunende therapie nodig. Andere infecties moeten zo snel mogelijk bestreden worden omdat de weerstand van de kat laag is. Katten die leukemie hebben moeten binnenshuis blijven en regelmatig (elke 6 maanden) door ons onderzocht worden.

BRON= https://dierenziekenhuizen.nl/katten/infecties-bij-katten/leucose-leukemie-felv-kat